Hengittämällä tyyneksi- hengitysharjoitus
Hengitys on elämäämme ylläpitävä voima. Hengitämme koko ajan mutta pysähdymmekö todella kiinnittämään hengitykseemme huomiota? Mitä jos tekisit sen nyt? Miten sinä hengität? Onko hengityksesi pinnallista ja kevyttä, hengität keuhkojen yläosalla vai hengitätkö syvään, rauhallisesti vatsanpohjasta saakka? Miten hengityksesi muuttuu kun olet rento ja kun olet poissa tolaltasi?
Hengityksellä on väliä
Hengityksen laatu voi tuoda elämäämme enemmän energiaa jopa 30-40%! Eikö olekin uskomatonta! Se tarkoittaa sitä, että suurin osa meistä elää tiedostamatta omaa hengitystään ja pitää sitä itsestään selvänä. Ilman hengitystä emme olisi elossa. Ilma sisältää myös hapen lisäksi pranaa, elinvoimaa. Tämä tekee hapesta meille elintärkeän elinvoiman.
Kundaliinijoogassa perusoppina on arvostaa omaa hengitystä. Jokainen hengenveto on lahja, hengittämisemme voi olla mieltä ja kehoa ravitsevaa tai vain sitä ylläpitävää, puoliteholla toimimista. Yleensä hyödynnämme keuhkojemme kapasiteetista vain n. 10%. Se on valtavan vähän. Suurin osa ihmisistä hengittää pinnallisesti vain yläosalla
keuhkoja. Usein tällainen hengitys voi olla myös osa syypäänä väsymykseen, energiattomuuteen, unettomuuteen ja ahdistukseen. Lihassäryt ja erityisesti tunnepohjaiset ahdistukset lisääntyvät kun solumme eivät saa tarpeeksi happea. Happirikas verenkierto tuo energisyyttä ja parempaa mieltä. Hengitys voi vahvistaa keuhkoja, ruoansulatusta, hermostoa sekä aineenvaihduntaa. Syvähengitys voi myös puhdistaa kuona-aineita kehostamme ja alkalisoida emäs-happotasapainoa.
Hengitysharjoitukset vaikuttavat mieleen ja tunnetilaan
Mieli seuraa hengitystä. Siksi mm. meditaatioilla on löydetty hyviä tuloksia rentoutumiseen ja eri tunnetilojen tasapainottamiseen. Hengitys muuttuu syvemmäksi ja rauhallisemmaksi kun keho rentoutuu hengityksen myötä. Hengitys tasapainottaa parasympaattista hermostoa, jolloin mielikin rauhoittuu ja on selkeämpi. "Oikea" hengittäminen tarkoittaa sitä, että hengitetään syvään koko keuhkojen kapasiteetilla sen sijaan, että hengittäisimme pinnallisesti keuhkojen yläosalla.
Voit kokeilla miltä tuntuu hengittää syvään tällä tekniikalla
Käy selälleen makuullesi. Laita toinen käsi vatsan päälle ja toinen käsi rintakehän päälle. Hengitä omaa luonnollista sen hetkistä hengitystäsi. Tarkkaile millä tavoin sinä hengität, onko se pinnallista, nopeaa, kevyttä vai syvää, pitkää, rauhallista, hidasta hengitystä? Tämän jälkeen hengitä syvään nenän kautta keuhkot täyteen niin, että vatsa pullistuu sisään hengittäessä ja käy kohti selkärankaa kun hengität ulos nenän kautta.
Jos tämän kaltainen hengittäminen on sinulle entuudestaan outoa, voit lähteä harjoittelemaan kokonaisvaltaisempaa hengittämisen taitoa harjoittelemalla tällä tavoin hengittämistä vaikkapa kuukauden ajan. Pikkuhiljaa aivot, keuhkot ja keho alkaa tottua uudenlaiseen syvempään hengittämiseen ja siitä alkaa tulla automaattista.